5 Trucs om Jezelf te Motiveren

Motivatie vinden voor een vervelende of moeilijke taak kan erg lastig zijn. Vaak is het nog lastiger om dat gevoel vast te houden en en de hele tijd gemotiveerd te blijven. Sommige dingen zijn nou eenmaal niet leuk of stimulerend genoeg om er volledig toegewijd mee aan de slag te kunnen gaan. Soms moet het gewoon even gebeuren.. maar dat maakt het zeker niet leuker of makkelijker. Daarom hier een aantal trucs om jezelf te motiveren.

1. De 5-minuten regel
Neem jezelf voor om er 5 minuten aan te gaan werken. Als je eenmaal over de drempel heen bent en een begin gemaakt hebt, is het veel makkelijker om ermee door te gaan.

2. Waarom eigenlijk?
Vraag jezelf af waarom je dit eigenlijk ook alweer moest doen. Als je echt niet weet waarom je het moet doen of wat voor nut het heeft, waarom zou je het dan nog doen? Zelfs dingen waarvan je denkt dat ze écht moeten, kunnen vaak herleid worden tot iets wat helemaal niet zo belangrijk is.

3. Maak de taak kleiner
Deel de taak op in kleinere stukken. Zo hou je het overzichtelijk en kun je sneller dingen afronden. Ook dit geeft weer extra motivatie en zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren op de volgende taken.

4. Vind een partner of mentor
Vind iemand om mee samen te werken. Zo kun je elkaar helpen en motiveren en het is ideaal om een stok achter de deur te houden. De sociale druk speelt hier ook een belangrijke rol; voor jezelf kun je vrij makkelijk verantwoorden waarom je iets niet gedaan hebt, maar als je aan een ander moet uitleggen waarom het nog steeds niet af is, wordt het al een stuk lastiger. Als je niemand kan vinden die kan meewerken is het ook een goede motivatie om een mentor of begeleider aan te stellen. Zoek iemand die je vaak ziet (partner, broer/zus, ouders) en vraag of hij/zij je voortgang samen met jou in de gaten wilt houden. Je moet jezelf 1 keer per dag of per week bij hem/haar verantwoorden en vertellen wat je allemaal wel (en niet) gedaan hebt. Hierbij kan het ook leuk zijn om een soort van beloningssysteem in te voeren; als je bepaalde taken niet afgerond hebt, moet je een bijvoorbeeld een klusje opknappen of een cadeautje kopen voor je begeleider en andersom.

5. Plan je dag
Plan je dag de avond vantevoren in. Sta vroeg op en plan alle belangrijke dingen als eerst. Stel een todo lijst op (maak hem niet te lang) en zet de belangrijkste taak bovenaan. Hier ga je dus ook echt je dag mee beginnen en je gaat pas naar de volgende taak als deze helemaal afgerond is.

2 reacties op “5 Trucs om Jezelf te Motiveren”

  1. bedankt! Motivatie schijnt een ingewikkeld iets te zijn. Zag laatst het korte filmpje: ‘The surprising truth about what motivates us’ hier: http://velevisies.nl/content.php?id=32

    Tot verbazing van vele economen is laatst uit onderzoek gebleken dat hogere beloningen voor complex werk tot slechtere resultaten te leiden. Wat motiveert ons dan wel? Het gaat een eigenlijk in op vraag 2 hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

*