6 Tips Tegen Uitstelgedrag

Bijna iedereen heeft er wel eens last van: uitstelgedrag. Bepaalde dingen die moeten gebeuren krijg je maar niet gedaan en dus schuif je het steeds maar weer voor je uit. Daarom hier een aantal tips om je uitstelgedrag te lijf te gaan.

Taken opdelen in kleinere stukken
Een van de belangrijkste redenen waarom mensen uitstellen is omdat ze denken dat een taak te moeilijk is of veel tijd gaat kosten. Daarom is het handig om de taak onder te verdelen in kleinere, hanteerbare deeltaken. Deze kleinere deeltaken raak je sneller voor gemotiveerd en zijn dus veel makkelijker uit te voeren.

Stel jezelf een deadline
Een van de beste manieren om je uitstelgedrag direct te bestrijden is om een tijdslimiet of deadline aan de taak te koppelen. Het is een bekend feit dat veel uitstellers pas gemotiveerd worden als er een deadline voor een taak is.

Schrijf het van je af
Als je last hebt van uitstelgedrag blijven taken maar rondspoken in je hoofd. Ze komen zo nu en dan even naar boven om te zeggen dat je ze nog steeds niet gedaan hebt. Schrijf ze op; alle taken, alles wat nog moet gebeuren schrijf je op om zo je hoofd leeg te maken. Bijkomend voordeel van je hoofd leegmaken is dat je je beter kunt concentreren zodat je beter gefocust en relaxed je taken kunt afronden.

Zorg voor een productieve werkomgeving
Als je veel dingen op je bureau hebt liggen (pennen, potloden, papieren e.d.) is de kans groot dat je hierdoor afgeleid gaat worden. De eerste stap voor een productieve werkomgeving is dus om zoveel mogelijk onnodige dingen te verwijderen.

Een aantal andere zaken waar je op kunt letten:
Verlichting: Te weinig verlichting kan ervoor zorgen dat je slaperig wordt, wat weer een goed excuus is om uit te stellen. Zorg daarom voor genoeg verlichting in je werkomgeving.
Geluid: Omgevingsgeluiden zorgen voor afleiding en zijn niet goed voor je concentratie. Probeer voor zover dat mogelijk is afleidende geluiden te beperken. Heb je er dan nog steeds last van, zorg dan voor gehoorbescherming.
Meubilair: Zorg dat je comfortabel meubilair (bureau, bureaustoel) hebt van goede kwaliteit. Dit zal ook helpen tegen RSI-klachten.

Denk aan de gevolgen
‘Ik kan ontslagen worden’
‘Mijn partner zal teleurgesteld in me zijn’
Hou goed in de gaten wat de gevolgen van het uitstellen van een taak kunnen zijn. Vaak probeer je dit weg te drukken door afleiding te zoeken. Als je je bewuster wordt van de gevolgen wordt het ook makkelijker om de taak af te ronden omdat je weet wat er op het spel staat.

Lees onderstaand artikel voor online tools tegen uitstelgedrag:
Getting Things Done: de beste online tools

Eén reactie op “6 Tips Tegen Uitstelgedrag”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

*