Hoe je lui en productief tegelijk kunt zijn

Luiheid wordt vaak ten onrechte als iets negatiefs gezien. Er wordt vaak op luie mensen neergekeken omdat ze niks af krijgen, niks willen, en altijd maar uitstellen. Maar luiheid heeft ook positieve kanten. Luiheid zorgt voor innovativiteit. Als er bijvoorbeeld nooit iemand was geweest die écht geen zin had om alwéér de afwas te doen, was waarschijnlijk de afwasmachine nooit uitgevonden. Luiheid heeft ervoor gezorgd dat veel simpele (en vervelende) taken nu geautomatiseerd zijn en door machines uitgevoerd worden. Hoe zou jij het vinden als je gewoon lekker lui en onverantwoord mag zijn, maar wel al je werk af krijgt en evenveel presteert als anders? Lekker uitstellen, niks doen, en toch meer werk gedaan krijgen dan een ander? Klinkt goed, toch? Het zal vooral in het begin enige aanpassing vereisen maar uiteindelijk is het de moeite meer dan waard. Hier een aantal tips om je op weg te helpen:

Wees effectief
Bijna iedereen weet dat hard werken loont. De energie die je ergens insteekt krijg je meestal later in een andere vorm terug. Maar vaak is het ook zo dat je dingen makkelijker en efficiënter gedaan krijgt door effectief te zijn. Concentreer je op de dingen die voor jou belangrijk zijn; in plaats van alles perfect te doen kun je beter effectief zijn. Laat bepaalde dingen hun gangetje maar gaan; laat je huis maar wat rommelig worden, check je e-mail 1 keer dag in plaats van elke 10 minuten. Doe wat nodig is om je te kunnen focussen op wat écht belangrijk is.

Kies je eigen weg
We volgen vaak het voorbeeld van anderen en proberen hetzelfde te doen wat voor hen ook gewerkt heeft. Maar iets alleen doen omdat het werkt en je er succes mee hebt betekent niet automatisch dat dat het beste voor je is. Als je slim bent volg je je eigen weg en werk je vanuit je eigen kracht in plaats van een voorbestemd pad te volgen.

Ga op je gevoel af
Mensen die wel hard werken maar toch weinig bereiken besteden vaak teveel tijd aan nadenken en plannen. Hoewel dit in sommige gevallen nodig is, kan je nooit met álles rekening houden. Er kan altijd iets onverwachts gebeuren. Daarom is het in sommige gevallen gewoon het beste om op je gevoel af te gaan.

Laat het gebeuren
Als de dingen even niet gaan zoals jij het wilt, probeer ze dan niet uit alle macht de goede kant op te forceren. Dit zorgt alleen maar voor stress en vaak is het niet erg verstandig. Het is beter om rustig alles in goede banen te leiden en stapje voor stapje de juiste kant op te sturen. Het is helemaal niet erg om af en toe even de teugels te laten vieren en het gewoon te laten gebeuren.

Werk aan je netwerk
Het kennen van de juiste mensen en goede connecties hebben is in veel gevallen erg handig. Door anderen te helpen en altijd klaar te staan creëer je goede relaties en hechte vriendschappen. En dat maakt het altijd makkelijker om hulp terug te vragen als je het nodig hebt.

Sla vergaderingen over
Vergaderingen zijn vaak niet echt productief en voor de meeste mensen zonde van hun kostbare tijd. Veel besluiten in een vergadering kunnen ook met een simpel e-mailtje of telefoontje geregeld worden. Als er geen écht belangrijke beslissingen genomen moeten worden, probeer dan de vergadering over te slaan.

Bovenstaande tips zullen enige inspanning vergen en vooral in het begin niet altijd even makkelijk zijn. Maar uiteindelijk zal het zijn vruchten afwerpen en ervoor zorgen dat je met minder moeite, in minder tijd, meer dingen gedaan krijgt. En zo hou je dus meer tijd over om lekker lui te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

*