Maak van jouw werk iets bijzonders

Veel bedrijven proberen hun producten te standaardiseren en normeren, waardoor eenheid en kwaliteit kan worden gewaarborgd. Dat geldt voor de Mc Donalds evenzeer als voor kantoorbanen, fabriekswerk en detailhandel. Voor alles is wel een standaardformulier of format waaraan je moet voldoen. Soms zelfs tot het dragen van bedrijfskleding aan toe.

Onzichtbaar?

Voor veel mensen is het dan ook moeilijk om iets van zichzelf in het werk te leggen. Niet alleen kan dat persoonlijk frustrerend zijn en creativiteit doden, maar het kan er ook toe leiden (met name in grote organisaties) dat jij als medewerker onzichtbaar wordt. En bij het ontbreken van zichtbaarheid zijn waardering en carrière kansen vaak ook ver te zoeken. Zou het nou niet mooi zijn om een stukje van jezelf kwijt te kunnen in al die eenheidsworst, waardoor jouw werk zich positief onderscheidt van dat van anderen.

Een persoonlijke touch

En dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Zo kun je ervoor kiezen om in iedere schrijfsel van jouw hand een toepasselijke quote of spreuk te verwerken, of misschien een grappige cartoon als je daarvan houdt. Ben je regelmatig voorzitter van een vergadering, dan kun je die beginnen (of eindigen) met een gedicht. In een winkel of als beveiliger kun je mensen op een voor jou kenmerkende manier welkom heten. In een ziekenhuis kun je als verzorger een pepermuntje neerleggen op ieder vers opgemaakt bed. Geef je een presentatie, dan verwerk je daarin toepasselijke youtube-filmpjes. Doe je thuis iets met schilderen of ben je een kunstliefhebber, dan verwerk je daarvan afbeeldingen in rapporten of andere stukken. Hou je van puzzelen, dan verwerk je de conclusie in een rebus of ander puzzeltje. Soms kun je je zelfs al onderscheiden door simpelweg je afspraken tijdig na te komen, door de woorden die je kiest of een simpele glimlach op je gezicht.

Het is belangrijk om een eigen stijl te ontwikkelen die bij jou past en aansluit bij jouw persoonlijke interesses (het moet geen aangeleerd kunstje worden). Ook moet het extraatje dat jij bovenop jouw werk legt toegevoegde waarde hebben voor de ontvanger. Maar laat dat je niet weerhouden om zo af en toe een beetje risico te nemen. Het kan best gebeuren dat een initiatief verkeerd wordt begrepen of niet goed ‘landt’ bij de ontvanger. Maar de goede intenties worden zelden over het hoofd gezien en je valt in ieder geval op.

Wat ga jij anders doen?

Sta eens stil bij jouw werksituatie en bij jouw persoonlijke talenten en interesses. Is er iets bijzonders dat jij in jouw werk kunt doen, zonder dat je daarmee alle interne regeltjes overtreedt (grenzen opzoeken mag natuurlijk)? Laat me weten wat jij hebt bedacht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

*