Schrijven zonder afleiding

Schrijven zonder afleidingTijdens schrijfwerk op een computer wordt je blootgesteld aan talloze bronnen van afleiding. Deze afleidingsbronnen zijn allemaal potentiële productiviteitskillers. Door hier iets aan te doen kan de productiviteit behoorlijk omhoog gaan. Niet alle vormen van afleiding kunnen aangepakt worden maar je kunt zelf heel veel doen om afleiding te minimaliseren.

Een van de dichtstbijzijnde bronnen wanneer je aan het schrijven bent op een computer is de computer zelf, en dan met name je bureaublad, de start balk, de mac-dock, je email cliënt, instant messengers, browsers, enzovoorts. Het hele scherm staat te schreeuwen om je aandacht en hierdoor verslapt je aandacht voor het schrijven. Een aantal kleine programma’s bieden hiertegen een remedie.

Writeroom is een zeer handige tool waarbij je in volledige scherm modus zonder alle andere aanwezige balken en knipperende iconen kunt schrijven. Het programma zelf heeft geen balken vol met iconen voor opmaak en dergelijke. Het gaat puur en alleen om het schrijfproces zelf. Wel kunnen er een aantal basis instellingen gewijzigd worden zoals de kleur van de achtergrond, de kleur van de tekst, het font, fontgrootte, enzovoorts. Writeroom is helaas niet meer gratis, maar 25 dollar is met de huidige wisselkoers bijna geen geld voor een geweldige tijdsbesparende tool!

Let wel: Writeroom is alleen geschikt voor Mac!

Writeroom

Darkroom is een kloon van Writeroom maar dan geschikt voor Windows machines dus voor een omschrijving, zie hierboven. Darkroom is gratis te downloaden vanaf de website!

Isolator heeft een iets andere insteek dan de 2 tools hierboven. Deze tool geeft de gebruiker de optie om elk willekeurig venster meer te focussen door de achtergrond (en achterliggende vensters) te verduisteren. De gebruiker kan zelf kiezen hoeveel transparantie deze achtergrond heeft. Ook Isolator is gratis te downloaden vanaf de website.

Isolator

Met deze tools wordt schrijven een stuk aangenamer, een aantal van de afleidingen zijn weg. Uiteraard is het ook aan te raden om tijdens het schrijfwerk instant messengers, email cliënts, browsers, e.d. af te sluiten zodat je hier niet door wordt afgeleid. Veel schrijfplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

*