Wat te doen bij een trage computer

Is je computer traag geworden na al die maanden van intensief gebruik? Moet je soms écht te lang wachten voordat een programma is opgestart? Grote kans dat je pc vervuild is geraakt en dat ie een opfrisbeurt nodig heeft. Daarom geven we je hier 6 handige tips die je computer weer sneller maken.

1. Scannen op spyware/adware

De meest voorkomende oorzaken van een trage en slecht reagerende computer zijn spyware en adware. Dit zijn kleine programmaatjes die informatie over jouw computer gebruik doorsturen naar een externe partij, en ze kunnen je computer flink in de war brengen: spontaan herstarten, vreemde pop-ups en een computer die niet vooruit te branden is. Maar ook hier zijn oplossingen voor: programma’s die jouw computer scannen op spyware/adware en waar nodig verwijderen. Een goed voorbeeld hiervan is Hitman Pro. Deze heeft de beste spyware-verwijder-programma’s verzameld en ze gebundeld in 1 pakket. Hitman Pro download en installeert automatisch al deze programma’s voor je en laat ze daarna 1 voor 1 hun werk doen. Hou er wel rekening mee dat het totale proces nogal wat tijd in beslag kan nemen, dus zorg ervoor dat je computer de eerstkomende uren niet hoeft te gebruiken.

2. Slow PC-Fighter PC scan

De mensen van Spamfighter hebben een gratis tool die je PC scant op fouten en deze waar nodig aanpast. Ook gaat Slow PC-Fighter door je register heen om je computer schoon en stabiel te houden.

3. Virusscanner up-to-date?

Heb je de laatste updates van je virusscanner geïnstalleerd? Meestal gaat dit automatisch maar het is toch goed om hier af en toe even naar te kijken. Gewoon even checken of de virusscanner zijn werk nog goed doet. De meeste moderne virusscanners slaan automatisch alarm als er zich bestanden met virussen zich op je harde schijf gaan nestelen maar het kan nooit kwaad om je computer een keertje extra te scannen. Open je virusscanner en start een volledige computer scan. Geen virussen gevonden? Dan zou het ook nog wel eens kunnen dat jouw virusscanner het betreffende virus niet detecteert. Daarom is het verstandig om ook eens een virusscanner van een andere fabrikant te proberen. Klik hier voor een overzicht van de beste gratis virusscanners

4. CCleaner

Ccleaner is een programma dat ongebruikte bestanden verwijdert, het register schoonmaakt, en je internet geschiedenis opruimt. Groot voordeel is dat CCleaner erg snel is en dus kun je het gauw tussendoor even draaien om je computer weer wat nieuw leven in te blazen.

5. Harde schijf defragmenteren

Het defragmenteren van de harde schijf zorgt ervoor dat alle data weer netjes geordend en geoptimaliseerd wordt. Hierdoor kan de computer weer sneller de data uitlezen van de harde schijf waardoor ie sneller kan werken. Om dit te doen ga je naar Start > Programma’s > Bureau-accesoires > Systeemwerkset > Schijfdefragmentatie. Het programma wordt opgestart en je kunt een schijf uitkiezen om te defragmenteren. Vaak is het defragmenteren van alleen de C-schijf voldoende.

6. Harde schijf opruimen

Als je (te)veel bestanden op je harde schijf hebt staan kan dat ervoor zorgen dat je computer erg traag wordt. Zorg ervoor dat op je systeem partitie (meestal de C-schijf) altijd minimaal 1 GB aan vrije ruimte hebt. Om dit te checken naar Deze computer en selecteer de C-schijf. Je ziet nu in het linker venster de beschikbare ruimte. Maar al heb je meer dan 1 GB vrij dan nog kan het lonen om eens een flinke opruiming te houden in je bestanden. Tussen al je downloads, mp3’s, video’s en wat al niet meer staat vast genoeg wat verwijderd kan worden. Let wel op dat je in de mappen ‘C:Windows’ en C:Program files’ niks verwijdert! Ook met de map ‘C:Documents and settings’ moet je oppassen, hieronder vallen echter ook de submappen ‘Mijn Documenten’ en ‘Bureaublad’ waarin hoogstwaarschijnlijk al je documenten staan. Hier mag je uiteraard mee doen wat je wilt.

7. Programma’s verwijderen

Ook jij hebt vast programma’s op je computer staan die je nooit of zelden gebruikt. Deze programma’s kun je eenvoudig zelf verwijderen. Ga naar het Configuratieschem > Software. Hier zie je een lijst met alle geïnstalleerde programma’s. Klik op een programma waarvan je denkt/weet dat je het nooit gebruikt. Je kunt nu zien hoe vaak het programma wordt gebruikt (soms, zelden, regelmatig) en wanneer het voor het laatst gebruikt is. Als je denkt het programma niet meer nodig te hebben, klik dan op ‘wijzigen/verwijderen’ en het programma zal worden verwijderd.

Helpen bovenstaande methoden niet of niet goed genoeg? Dan heb je altijd nog de mogelijkheid om je harde schijf te formatteren en Windows opnieuw te installeren. Pas wel op, dit kan een complexe en tijdrovende bezigheid zijn, dus trek er zeker een aantal uren voor uit. Durf je het aan, dan hebben we hier een stap-voor-stap handleiding om je verder te helpen.

Heb je opmerkingen of mis je iets in dit artikel? Laat dan je reactie achter.

9 reacties op “Wat te doen bij een trage computer”

 1. Als deze stappen toch niet voldoende gewerkt hebben kan je altijd je computer laten optimaliseren door een professioneel bedrijf. PcOSer is zo’n bedrijf. Voor lage prijzen bied dit bedrijf een optimalisatie van uw computer waardoor u weer een jaar vooruit kunt. Ook reinigt dit bedrijf bij een optimalisatie direct het computer interieur zodat oververhitting wordt voorkomen. Een volledige oplossing voor een lage prijs. Kijk op de de website van PcOSer voor meer informatie en de tarieven.

 2. Mijn echtgenote heeft een pc, windows XP, sp2, 1,8 Ghz, 2Gb memory. Hij is ontzettend traag; alle in dit artikel genoemde aktiviteiten heb ik uitgevoerd; niets heeft geholpen. Uiteindelijk de HD opnieuw geformatteerd en XP opnieuw geïnstalleerd. Heeft slechts beperkt resultaat opgeleverd. Wat kan hier aan de hand zijn? Defecte processor?

 3. Beste Wouter,

  Als na een nieuwe installatie van Windows nog de computer erg traag is kan het zijn dat er beschadigde sectoren op je harde schijf zitten alleen dit had je dan waarschijnlijk al moeten merken bij de installatie van Windows. Ook kan het zijn, wat meer voor de hand ligt, dat de koeling niet goed meer functioneerd door stof in de koelribben en op de fantilatoren. Mijn advies; maak de computer aan de binnenkant schoon. Of laat dit doen door een gespecialiseerd bedrijf.

  Met vriendelijke groet,
  Frank Breukhoven
  Computer deskundige van PcOSer

 4. Harde schijf geeft geen problemen; pc wordt regelmatig met perslucht schoongeblazen.

 5. Hi, Joeke Kloosterman, you really give me a lot of help in solving my slow computer, and i think both anti-virus software and registry cleaners will work well for my pc, and my pc pc runs fast with the combination use of the two software. btw, i have cleaned my pc withe the help of this registry cleaner, and it worked perfect.
  http://www.registry-cleaners.biz/

 6. Installeer gewoon Ubuntu, ben je al die rotzooi van een scanners e.d. ook kwijt. Tevens is het gratis. Hoezo moeilijk doen als het makkelijk kan..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

*