Windows 7: De leukste nieuwe features

Windows 7, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, is onlangs als bètaversie gelanceerd. De uiteindelijke versie wordt in de loop van 2009 verwacht en zal een leuke en welkome veranderingen met zich meebrengen. Ook zijn een groot aantal features van Windows Vista onder de loep genomen en waar nodig verbeterd.
Hier een aantal van de leukste nieuwe features van Windows 7.

De nieuwe taakbalk
In Windows 7 heeft de taakbalk een nieuw ontwerp gekregen. Hiervoor hebben ze goed afgekeken bij Mac OS X van concurrent Apple, de taakbalk lijkt namelijk verdacht veel op het dock in OS X.
Je kunt programma’s in de taakbalk verslepen, en je ziet een live preview van wat er zich in het window bevindt. Als je meerdere tabs in je browser open hebt zie je live previews van elke tab in de browser, en kun je als je wilt er direct heen gaan.

Jump lists
Jump lists zijn context-afhankelijke menu’s die beschikbaar zijn voor elk programma in de taakbalk. Klik op het programma-icoon voor een lijst met de meest recente of meest gebruikte taken. Klik bijvoorbeeld op het icoon van Internet Explorer en je ziet je geschiedenis of favorieten; klik op het Word icoon en je ziet een lijst van bijvoorbeeld je recent geopende documenten.

Aero updates
De Aero gebruikersinterface werd voor het eerst gebruikt in Windows Vista. In Windows 7 heeft Aero een aantal updates gekregen. Aero Peek lijkt veel op Expose, de window manager van Mac OS X. Ga met je muis over de rechterzijde van de taakbalk en je actieve venster wordt transparant, zodat je de desktop ziet. Met de nieuwe Snap feature kun je vensters eenvoudig vergroten en maximaliseren door ze naar de verschillende hoeken van je scherm te slepen. Sleep een venster naar de bovenkant van je scherm en deze wordt automatisch gemaximaliseerd, en sleep hem weg om te herstellen naar originele grootte. Sleep een venster naar de linker- of rechterkant van je scherm en het venster zal die helft van het scherm innemen. Op deze manier kun je simpel en snel vensters naast elkaar uitlijnen.

Verbeterde zoekfunctie
De zoekfunctie is in Windows 7 verbeterd. Je krijgt nu suggesties voor resultaten terwijl je typt, en ook worden contacten, e-mail onderwerpen, documenten, afspeellijsten, muziektitels en zelfs de namen van instellingen in het configuratiescherm doorzocht.

Minder pop-ups
Een van de meest irritante aspecten van Windows Vista is ongetwijfeld de Gebruikersaccountbeheer (UAC) die voor bijna elke actie om bevestiging vraagt. Hier heeft Microsoft gelukkig wat aan gedaan en in Windows 7 zijn er minder pop-ups en zijn de beveiligingsinstellingen beter aan te passen.

HomeGroups
Als je meerdere computers met Windows 7 in een netwerk plaatst zullen ze elkaar automatisch vinden en een HomeGroup vormen. Gebruikers kunnen dan alle bestanden opgeslagen op de verschillende computers eenvoudig doorzoeken. Ook krijg je locatie-afhankelijke printfunctionaliteit; Klik op afdrukken de Windows zoekt automatisch de dichtsbijzijnde printer.

Apparaatbeheer
Apparaatbeheer in Windows 7 heeft 1 enkel scherm om al je interne en externe apparaten te beheren. Digitale camera’s, mp3-spelers, printers; je ziet ze hier allemaal terug. Klik op een apparaat en je ziet de status (batterijduur, vrije schijfruimte e.d.) en hier kun je ook verschillende acties uitvoeren om bijvoorbeeld het apparaat te synchroniseren en te onderhouden.

Meer informatie over Windows 7:
Windows 7 News
Windows 7 – Wikipedia

8 reacties op “Windows 7: De leukste nieuwe features”

 1. wat zal ik blij zijn met windo’s 7
  ik ben vista zo moe
  ik werk veel met filters voor de photoshop en corel
  en ik heb er zoveel problemen mee
  weet iemand wat windo’s 7 zou gaan kosten ben er wel benieuwd naar
  Annie

 2. Zoals gewoonlijk is het weer dezelfde voorgekauwde UI… Microsoft, je hebt zo veel geld, waarom snap je nou niet dat jullie UI gewoon zuigt? Je kunt er zo weinig mee! Ik wil gewoon zelf mijn paneel inrichten zoals ik dat op Linux kan. Ik wil een andere UI gebruiken. Ik wil desktop effects (Aero is prut).

  Daarnaast wil ik een veilig systeem dat rekening houdt met het feit dat gebruikers nooit te vertrouwen zijn. dus NIET zomaar in program files kunnen neuzen. Het is gewoon té onveilig.

  Windows 7 is weer een nieuwe versie van het falende product Windows :/

 3. Zien jullie het dan niet?
  Windows is bijna nog nooit met een goeie OS gekomen, naast misschien XP en 2000.
  Linux is beter en zo niet wordt het beter dus als ik jullie was zouk er alvast aan gaan wennen voor de toekomst,
  wat niet zo moeilijk meer is tegenwoordig.
  Linux kan een opluchting zijn na een 5 jarige XP installatie of na die zware vista.

  Give it a try…

 4. “Zoals gewoonlijk is het weer dezelfde voorgekauwde UI… Microsoft, je hebt zo veel geld, waarom snap je nou niet dat jullie UI gewoon zuigt? Je kunt er zo weinig mee! Ik wil gewoon zelf mijn paneel inrichten zoals ik dat op Linux kan. Ik wil een andere UI gebruiken. Ik wil desktop effects (Aero is prut).

  Daarnaast wil ik een veilig systeem dat rekening houdt met het feit dat gebruikers nooit te vertrouwen zijn. dus NIET zomaar in program files kunnen neuzen. Het is gewoon té onveilig.

  Windows 7 is weer een nieuwe versie van het falende product Windows :/”

  Of je leert jezelf de PC te gebruiken?
  Niet rond kunnen neuzen in Program Files, haha. Ga naar Apple, internetpruts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

*