Last van slapeloosheid? 6 tips om slecht slapen te bestreiden

Slapen. Het is en blijft een vreemde bezigheid. Maar liefst eenderde van je leven bevindt je jezelf in deze roerloze, kwetsbare toestand. Feit is en blijft dat het een van de leukste dingen is om te doen (voor mij wel tenminste). De kwaliteit van onze broodnodige nachtrust gaat echter sterk achteruit mede door het steeds drukkere bestaan wat we leiden.
Daarom een aantal tips voor een betere nachtrust:

 1. Ritme
  Probeer een vast slaap-waak ritme aan te houden. Ga elke avond ongeveer om dezelfde tijd naar bed en sta ook elke ochtend rond dezelfde tijd op. Zo kan je lichaam wennen aan dit vaste ritme en dit zal een gunstig effect op de kwaliteit van je slaap.
 2. Duur van de slaap
  Heb je moeite om tijdens de lunch je ogen open te houden? Dan krijg je waarschijnlijk te weinig slaap. Gemiddeld heeft een volwassen mens 7 a 8 uur slaap per dag nodig. Probeer je hieraan te houden.
 3. Dutjes
  Vermijd slapen overdag, dus ook niet een klein dutje doen na het eten o.i.d.
 4. Straling
  Probeer zo weinig mogelijk electrische apparaten op je slaapkamer te hebben, de meeste apparaten zenden een straling uit die je rust niet ten goede komt. Grootste boosdoener hierbij is de mobiele telefoon. (het is inmiddels wel bewezen uit verschillende onderzoeken dat gsm-straling niet goed voor je is) Doe je gsm ’s nachts dus uit en koop zo’n lekkere ouderwetse wekker.
 5. Inspanning
  Probeer overdag iets aan lichamelijke inspanning te doen. Als je geen lichamelijk inspannend werk hebt, ga dan een uurtje sporten (wandelen, fietsen, hardlopen, voetballen, noem maar op). Dit is tegelijk ook nog goed voor je conditie!
 6. Licht
  Zo weinig mogelijk licht in je slaapkamer tijdens de slaap. Het schijnt dat zelfs het licht wat een digitale wekker uitstraalt al invloed op je hersens heeft.

Een paar weetjes tenslotte:

 • Wereldrecordhouder niet slapen is Randy Gardner, die in 1964 op 17-jarige leeftijd 264 uur (elf dagen) achtereen wakker bleef.
 • Dolfijnen slapen efficient: eerst slaapt de linker hersenhelft een aantal uur, daarna de rechter hersenhelft. Ze blijven eigenlijk constant wakker omdat ze met 1 hersenhelft ook alles kunnen doen!
 • Olifanten slapen staand tijdens de niet-REM slaap, maar liggend tijdens de REM-slaap. (REM = Rapid Eye Movement)
 • 1 op de 6 dodelijke verkeersongelukken wordt veroorzaakt door slaperigheid.
 • Snurken komt alleen voor tijdens de niet-REM slaap.

8 reacties op “Last van slapeloosheid? 6 tips om slecht slapen te bestreiden”

 1. geachte hr/mevr.

  Ik ben Melvin van Tuil ik heb nu 2 dagen niet geslapen en morgen moet ik oppassen ik ben er bang voor dat ik weer een nacht niet slaap kan natuurlijk zijn gevolgen hebben.
  wat raad u voor nu aan zodat ik vanaaf gewoon kan slapen gr melvin

 2. hallo ik ben smail aangenaam ik ben 15 jaar ik heb soms last van slaapeloze nachten kunnen jullie me en paar tips geven? nou ik lig in bed en dan moet ik soms gaan draaie waar ik het best slaap 😕 ik weet dat het heel raar is maar ik ga alletijd om half 10 naar bed en dan ga ik soms om 5 uur ben ik al in slaap 😕 kunnen jullie me daar helpen en veel tips geven het is echt vervelend!!!!

  Groetjes Smail

 3. Hallo, ik ben Silvia en ik heb nu al 3 dagen niet geslapen.
  Wie weet wat ik hieraan kan doen.
  Moet er wel bij zeggen dat de problemen zijn begonnen met de examens.
  Maar ik he er nog 8 te gaan.
  Wie o wie kan mijn tips geven?
  Wil gewoon slapen.

  Groetjes Silvia

 4. Sinds een half jaar gebruik ik de alpha stim, dat is een klein apparaatje dat je via oorklemmetjes kleine stroomstootjes naar de hersenen geeft. Hierdoor maak je bepaalde stofjes aan. De eerste twee weken moet je het dagelijks een uur gebruiken daarna afhankelijk van je klachten of dagelijks of een aantal keren per week 20 minuten. Het heeft mij veel winst gegeven. Ik slaap nu 6 a 7 uur per nacht daar voor maar enkele uurtjes en ik ben overdag veel geconcentreerder bezig.
  Hoop dat iemand anders hier ook wat aan heeft
  gr Roelie

 5. ik ben rene en ik kan niet in slaap komem heb allles al gedaan omin slaap te komen, zoals Oxazepam 10mg 4st. Temazepam 3st 20mg en zo kan ik nog wel door gaan heeft iemand een idee? zelfs mij psychiater weet het ook niet meer. pillen,kruiden thee ,voeding, geen tv/internet, enz !!!

  mvgr Rene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

*