Maak Windows XP Sneller!

Is je computer traag? Staan er veel te veel programma’s en bestanden op die je toch niet gebruikt? Zet dan je Windows XP op dieet met XPLite of nLite! Dit zijn 2 tools die je behoorlijk veel tijd en werk kunnen schelen qua pc onderhoud, een proces waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen en waar veel tijd in kan gaan zitten.

Het klinkt je vast bekend in de oren… Je pc is nog niet zo oud en toch duurt alles alweer wat langer dan toen hij net uit de verpakking kwam. Je verwijdert de geschiedenis en cache van de browser, defragmenteert de harde schijf, etc. Uiteindelijk helpt dit allemaal maar mondjesmaat en binnen de kortste keren zit je weer met een pc die achter de feiten aanloopt en ontzettend traag wordt. Tijd om XPLite of nLite eens te overwegen!

XPLite
XPLite is een tool waarmee je bijna elk component van Windows XP kunt deïnstalleren. Deze tool geeft jou als gebruiker de keuze om per onderdeel te kiezen of het wel of niet op je machine thuishoort. En dan niet alleen kiezen of je de categorie ‘ontspanning’ wel geïnstalleerd wilt hebben, nee XPLite gaat een stuk verder! Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan gedeïnstalleerd worden. Meer informatie over deze tool kan gevonden worden op deze pagina. Ook vindt je daar een afbeelding met alle onderdelen die aangepast kunnen worden met XPLite.

nLite
nLite is een vergelijkbare tool als XPLite maar pakt het iets anders aan. In plaats van de onderdelen uit de bestaande Windows installatie te verwijderen nestelt nLite zich in de installatie van Windows zelf. Dus als je Windows installeert kun je al kiezen wat je wel en niet op je pc wilt hebben. nLite werkt op alle versies van Windows XP, 2000 en 2003. Voor Windows Vista is er vLite. Meer informatie over nLite kan op deze pagina gevonden worden.

Voordelen
Door onderdelen van Windows te verwijderen wordt de installatie van Windows een stuk kleiner (en die van XP is normaliter behoorlijk groot). Dit levert aanzienlijke verbeteringen op qua snelheid doordat er veel minder in het geheugen geladen wordt. Iets wat weer te goede komt van uw gebruiksplezier en gemak, want er is niets vervelender dan wachten op een pc die te lang met handelingen bezig is.

Nadelen
Uiteraard zit er ook een schaduwzijde aan het gebruik van deze tools. Door het deïnstalleren van bepaalde Windows onderdelen worden alle bestanden die hiermee te maken hebben verwijderd. Echter zijn er vele applicaties die gebruik maken van bepaalde bestanden van die applicaties om correct te functioneren. Meer hierover valt te lezen in deze post op het Tech Support Guy forum. Deze persoon heeft overigens ook de handleiding ‘Slimming Down Windows XP: The Complete Guide‘ geschreven. Hierin staan ook vele interessante tips om Windows sneller te laten functioneren.

Meer lezen over Windows XP sneller maken:
» Planet – Tips voor een sneller XP
» Windows XP sneller maken

Eén reactie op “Maak Windows XP Sneller!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

*