BitTorrent voor beginners

De meeste mensen die gebruik maken van het internet hebben inmiddels wel gehoord van de term BitTorrent. Voor velen is het echter nog vrij onduidelijk wat dit nou precies is en hoe het allemaal in zijn werk gaat. Daarom hier een kleine handleiding om er mee te beginnen.

Wat is BitTorrent?
BitTorrent is een protocol, of methode, om bestanden uit te wisselen met anderen. De manier waarop dit gebeurt is echter anders dan bij bijvoorbeeld directe uitwisseling via bekende programma’s als Napster, Kazaa of LimeWire. Bestanden die door middel van BitTorrent worden uitgewisseld worden in hele kleine stukjes opgedeeld die vervolgens gedeeld worden. Zodra iemand aan het downloaden is kunnen andere gebruikers de complete stukjes van deze gebruiker ook weer downloaden. Op die manier ontstaat er een snelle verspreiding van de bestanden. Iemand die tegelijkertijd up- en download wordt vaak aangeduid als een ‘peer’. Zodra het downloaden voltooid is zal het programma meestal gewoon doorgaan met uploaden. Op dat moment ben je geen ‘peer’ maar een ‘seed’. Je kunt zelf kiezen wanneer je stopt met uploaden, al wordt het door de torrent community wel gewaardeerd als je minstens evenveel upload als download. Dit is immers het basisprincipe waarop het systeem vertrouwd.

De enige informatie die je nodig hebt om mee te doen aan deze verspreiding, en daarmee zelf ook het gewenste te downloaden, is een .torrent bestand. Dit bestand van vaak slechts een paar kB bevat alle benodigde informatie om de download te starten.

Hoe download ik via BitTorrent?
Er zijn inmiddels een heleboel zogenaamde ‘clients’ (programma’s) om .torrent bestanden mee te openen en te downloaden. Dit zijn op dit moment de meest populaire clients (volgens download.com):

 1. BitComet (Windows)
 2. uTorrent (Windows, Mac)
 3. BitTorrent (Windows, Mac, Linux)
 4. Vuze (Windows, Mac, Linux)
 5. BitLord (Windows)
 6. Transmission (Mac, Linux)

Waar vind ik torrents?
Er zijn onnoemelijk veel websites die torrents aanbieden. Al dat niet legaal, het aantal sites groeit nog steeds. En ook het aantal zoekmachines speciaal voor torrents blijft groeien. In verband met auteursrechten kunnen we je hier helaas geen links geven naar sites die torrents aanbieden. Daar zul je dus zelf even naar op zoek moeten gaan.

Let wel: de download snelheid is geheel afhankelijk van het aantal personen wat tegelijk deze torrent upload, en de beschikbare snelheid aan hun kant. Het is aan te raden om torrent bestanden te kiezen met een hoog aantal ‘seeders’.

Dit zijn de basis ingrediënten om te beginnen met het downloaden van gratis muziek, boeken, films, etc via het BitTorrent protocol. Onthoudt wel dat er veel content gedeeld wordt via torrents waarop copyright rechten van toepassing zijn en waar normaliter voor moet worden betaald. Het downloaden hiervan is op eigen risico. In Nederland is het downloaden in principe niet strafbaar maar het delen van zulke bestanden wel.

Gebruik jij een andere torrent client en ben je hier zeer tevreden over, of weet jij nog een enorm goede torrent website? Deel ze dan met de rest in de comments!

8 reacties op “BitTorrent voor beginners”

 1. ik heb 2 dagen bittorent, heb er al un paar gig van gedownload. nu downt hij niks meer..
  heb gelezen dat je om te kunnen downloaden, ook bestanden moet uploaden.
  hoe upload ik mijn bestanden om weer verder te kunnen downloaden?

  alvast bedankt!!

 2. Als het goed is begint het programma automatisch ook met uploaden zodra jij iets download Tom. Het is wel zaak dat anderen ook uploaden zodat jij bij hun kunt downloaden, zodra er niemand upload kan er ook niet gedownload worden. Welk programma gebruik je?

 3. Ik heb een vraagje,Als ik een film download zou hij ook meteen moeten uploaden en dat doet ie niet?mijn ratio gaat constant omlaag.Dus een goede wil heb ik wel maar uploaden doet ie niet ik snap er niks van?Wie kan mij hierop antwoord geven?Staan mijn instellingen niet goed of zo!Alvast bedankt!

 4. Punt is alleen dat aanbieden van (beschermd) materiaal in Nederland wél illegaal is. Nou zullen er best mensen zijn die zich daar niets van aantrekken (en ik besef dat downloaden alleen dank zij die mensen mogelijk is), maar ik loop liever geen enkel risico.
  Is er een manier om het uploaden uit te schakelen?

 5. Als ik download met bittorrent stop het downloaden steeds en moet ok de computer steeds opnieuw opstarten en bittorrent opnieuw opstarten, hoe kan ik dit verhelpen. In simpele taal graag ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

*