Zo Maak je een Goede Eerste Indruk

Als je nieuwe mensen ontmoet is het heel normaal om zenuwachtig te zijn. Je wilt natuurlijk je best doen om niet een verkeerde indruk achter te laten. Die allesbepalende eerste indruk is van grote invloed op hoe mensen tegen je aankijken. Als je je op de verkeerde manier gedraagt kan je al gauw bestempeld worden als onbeleefd, apart of onvriendelijk. Om dit te voorkomen is het belangrijk om lichaamstaal te begrijpen en wat voor invloed het heeft op je waarneming. Door je eigen lichaamstaal onder controle te hebben en die van anderen goed te lezen, kun je de eerste indruk wekken die het best bij je past.

Lichaamstaal begrijpen
Om goed de lichaamstaal van anderen te kunnen lezen hoef je eigenlijk niks nieuws te leren; je doet het namelijk al. Onbewust lees je alle signalen die een ander afgeeft en daarmee vorm je je een beeld van de ander. Als je er een beetje op begint te letten zijn deze signalen gemakkelijk te herkennen. De taal van het lichaam spreken we allemaal en is erg intuïtief, de truc is om jezelf ervoor open te stellen en te observeren wat er gebeurt.

Open houding
Om vriendelijk en toegankelijk over te komen is een open houding belangrijk. De volgende technieken kunnen je hierbij helpen:

  • Armen langs de zij (in plaats over elkaar)
  • Ellebogen van het lichaam af
  • Naar voren leunen (zodat je geinteresseerd lijkt)
  • Rechtop staan
  • Glimlachen

Oogcontact
Oogcontact maken is cruciaal. Je hebt vast wel eens iemand ontmoet die moeite had jou in de ogen te kijken. Wat voor indruk kreeg je toen van hem/haar? Weigeren om oogcontact te maken duidt vaak op gebrek aan zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat je minder betrouwbaar overkomt. Probeer dus om elk persoon waarmee je praat in de ogen te kijken. Vind je dit lastig, dan is er de bekende truc om net boven of net onder de ogen te kijken.
Oogcontact maken is ook een ideale manier om een gesprek te beginnen. Als je iemand ziet waarmee je graag wilt praten, probeer dan oogcontact te maken als je langs loopt. Is dit gelukt, probeer dan een gesprek te beginnen. Belangrijk punt hierbij is om niet te lang te staren naar iemand; hiermee kun je de verkeerde indruk wekken, en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Aanpassen aan de signalen van anderen
Als je merkt dat iemand een gesloten houding heeft, is dit een teken dat je hem/haar ruimte moet geven en voorzichtig te werk moet gaan. Sommige mensen hebben gewoon even geen zin om aangesproken te worden. Dat betekent niet dat je ze ten allen tijde moet vermijden, het kan zijn dat ze gewoon verlegen of nerveus zijn. Als ze jouw vriendelijkheid en open houding zien kan dat ervoor zorgen dat ze zichzelf ook wat meer openstellen.

Interesse tonen
Tenslotte nog het belangrijkste om een goede indruk achter te laten: wees geïnteresseerd. Vraag naar de passies van je gesprekspartner(s) en wat ze in het leven proberen te bereiken. De antwoorden die je krijgt zijn vaak verrassend en soms anders dan je zou verwachten. Als reactie zullen ze dezelfde vragen aan jou stellen en voor je het weet is het een begin van een hechte band en de start van een nieuwe vriendschap.

Meer lezen over de eerste indruk?

De eerste indruk
De eerste indruk
Roos Vonk & P. Dijkstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

*