Top 10 Gratis Virusscanners 2012

Zonder een goede virusscanner op je computer loop je tegenwoordig een groot risico. Er loert veel gevaar op het internet en virus makers worden steeds behendiger in het omzeilen van beveiligingen. Naast betaalde virusscanners (die meestal erg duur zijn en waar je soms elk jaar weer een update van moet kopen) zijn er ook genoeg gratis virusscanners te vinden, die vaak minstens even goed werken.

Hier een lijst met de meest gedownloade en beste gratis virusscanners:

  1. AVG Antivirus 2012
  2. Avira Free Antivirus
  3. Ad-Aware Free Antivirus +
  4. Avast Free Antivirus
  5. PC Tools AntiVirus Free
  6. Microsoft Security Essentials
  7. Panda Cloud Antivirus Free Edition
  8. ThreatFire AntiVirus Free Edition
  9. Comodo Internet Security
  10. Multi Virus Cleaner 2011

Heb je ervaringen met een van bovenstaande programma’s, of weet je misschien een betere gratis virusscanner? Laat dan hieronder je reactie achter!

Bekijk nu ook het artikel ‘Gratis virusscanner of toch betalen?’ waar ik de voor- en nadelen van gratis en betaalde virusscanners uitleg én waar je ze kunt downloaden.

Vond je dit leuk? Deel het met je vrienden!

Meer lezen over ,

 

58 reacties op dit artikel

Ron
24-02-2017 - 11:31

Handig, vooral de #3 en #7 vind ik persoonlijk goed. Op http://virusscannerervaring.nl vindt je ook een lijst van diverse goede en betrouwbare gratis virusscanners

Dede
25-11-2015 - 09:25

Het Geheugen wat hij in basleg neemt hij neemt 30 MB meer in basleg in tegenstelling tot AVG 7.5 en start dus ook wat Trager op.De LinkScanner zette ik uit omdat ik altijd nogal nutteloos vind.En ik vond hem wat onduidelijk na het scannen hoe je het desbetreffende virus/spyware kon verwijderen.ik vind het wel fijn dat er een goede Anti-Spyware inzit, maar vind het wel weer jammer dat je de Anti-Spyware niet meer los kan downloaden.Maar voor de Rest is het wel een goede Antivirus hoor als gratis alternatief.

tjalling
22-09-2014 - 11:54

Avast is voor een gratis virusscanner wel goed maar is niet de beste. Ik heb voor bitdefender gekozen die wordt op vele sites aanbevolen. Kijk hier maar eens http://www.bestevirusscanner.com/

Mari Manders
15-03-2013 - 19:04

Er is geen betere dan Avast

Hippie
09-03-2013 - 00:39

Op http://www.virustester.nl vindt je links naar gratis scanners, deze helpen je op weg

Hippie
21-02-2013 - 19:06

Probeer deze ook eens http://www.virustester.nl

Roling
11-01-2013 - 01:38

Ik heb vele virusscanners gebruikt (meerdere jaren AVG en Avira), maar sinds enkele jaren gebruik ik Avast; de snelste (minste belasting voor het systeem), erg betrouwbaar en zeer adaptief (geeft zelden onnodig meldingen).
Bitdefender is ook zeer goed, wellicht iets nauwkeuriger dan Avast, maar belast het systeem meer en is ook minder geschikt voor digibeten.

ton van efferen
11-11-2012 - 13:03

avast is top

Rams
25-06-2012 - 15:37

Met Avg heb ik hele slechte ervaringen. Het houdt misschien wel wat hoofd-virussen tegen, maar in samenwerking met je computer is het geen aanrader.
Vooral de updates zijn niet over te spreken. Mijn beide ouders hadden AVG erop staan. Hun computer is helemaal “gecrasht” door een update. Avg zag een belangrijk Windows bestand uit de System32 map (belangrijke Windows Map) als een virus en blokkeerde hem, waardoor Windows niet meer (Echt) draaide. Dit was heel moeilijk op te lossen, omdat je nog niet eens kon inloggen met een gebruiker op je laptop.
Ook heb ik met stage vaker laptop’s geconfigureerd met router voor verkoop. alles deed het. als de gebruiker het meenam en AVG erop zetten. kwam hij terug dat de router het niet doet. AVG blokkeerde dat ook.

=====CONCLUSIE======
Mijn conclusie is dus dat AVG veel belangrijke dingen blokkeert, omdat hij het aanziet als virus.
Mijn mening is daarom Uit gegaan naar: Avira (downloadlink: http://www.avira.com/en/free-download-avira-free-antivirus?x-origin=web ) Het enige nadeel van Avira is, dat het in het engels is. Voor de firewall heb je gewoon Windows Firewall

====TIP=====
Verder gebruik ik nu Norton Internet Security 2012. Als je het slim speelt heb je het voor een goede prijs. Houd acties in de gaten. de licenties zijn meestal voor 3 gebruikers. dus doe samen met een vriend? en deel de prijs door 3e.

En wil je écht niks uitgeven, dan heb je nog altijd de illegale manier.

Kevin
20-05-2012 - 20:18

Virus scanners kan je ook gewoon illegaal downloaden. XD
Je krijgt een betaalde versie maar je hebt geen cent uitgegeven!

Louise
05-03-2012 - 23:33

Hallo allemaal. Ik heb zojuist de AVG Antivirus geïnstalleerd op mijn laptop. Na her installeren moest ik mijn laptop opnieuw opstarten. Vervolgens krijg ik voordat mijn laptop helemaal is opgestart de melding dat de computer wordt hersteld en dat hij weer opnieuw wordt opgestart wanneer het herstellen klaar is. Na het opnieuw opstarten blijf ik de melding krijgen. Ik kan deze melding ook niet weg klikken, omdat dit niet zou kunnen tijdens het herstellen van het systeem.
Heeft iemand hier ervaring mee?
Thanks!

Robert
03-03-2012 - 16:12

Ben al tijden aan het zoeken voor de beste virusscanner, ik stuit telkens op NOD32 Antivirus versie 5.0 is dit een goede ? De virusscanner is niet duur, en blijkbaar erg goed.
Wat vinden jullie hiervan ? http://www.antivirussen.info/forum/antivirus-software-faq/7611-beste-virusscanner-antivirus-2012-a.html

Spiralnaut
18-01-2012 - 05:50

Een virusscanner is net zo goed als de gebruiker vies is. Daarmee wil ik zeggen dat net als in het eggie je niet zomaar met de eerste de beste mee naar huis gaat en daar een peer-2-peer connectie aanlegt 😉
Als je dan toch ergens heen gaat zorg dat je dan goed beschermd bent en netjes je handen wast. Als je verdachte sites bezoekt, vaak gehuisvest in voormalig oostblok, Rusland en China met obscure data zorg er voor dat je dat niet achter je vertrouwde pc doet. Maak altijd een scheiding tussen je prive zaken en datgene wat wel besmet mag raken. Maak copy van geliefde foto’s op een aparte disc of schijf.
Open ook niet zomaar mail van onbekende, zeker niet als die je gouden bergen beloven. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het altijd zo. Bedenk dat uitvoerende files (dus games, software en andere executables) gebouwd zijn om “iets te doen”, logischerwijs is hier de kans op besmetting vele malen groter dan dat je een .mp3 ; .wav ; .avi ; gif etc download en opent. Muziek, video en plaatjes zijn namelijk gemaakt om af te spelen, niet uit te voeren.
Alle hier genoemde virusscanners zijn prima van aard. Heb zelf wel een beetje moeite gehad met (betaalde) Norton en McAffee. Maar anderen zeggen juist dat ze zweren bij een Norton/ McAffee. Hangt van af wat voor OS je heb en hardware samenstelling. Wat voor de één goed werkt is voor de ander weer wat vervelender. Iedereen heeft namelijk ook andere maten dus verschillende grootte kleding die lekkerder zit!
Heb een tijd lang Panda gehad en F-secure (dat is een toppertje). Virusscanner zijn juist sterk wanneer één bepaald bestand bij verschillende gebruikers tegelijkertijd dezelfde problemen veroorzaakt. Ik voel er eigenlijk daarom veel voor om de Panda Cloud te installeren, gedeelde smart is namelijk de halve pijn 😉 Ik ga er van uit dat Panda op het Cloud principe gebaseerd is, samen alles delen op een plek buiten je eigen.
Spy- en Malware heb je een grotere kans om op te lopen dan een heftig virus. Verkoudheidje heb je eerder te pakken dan het Ebola virus.
Eerst link, dan rechts en dan weer links kijken, dan pas oversteken. Dat verkleint de kans op botsingen 😉 Beter voorkomen dan genezen is het credo.

ed
02-01-2012 - 20:42

elke virusscanners zijn goed alleen de 1ne gebruikt meer geheugen dan de andere
de 1 is sneller in scannen dan de andere
maar die echt goed werken en die gratis zijn
zijn toch wel
AVG
AVAST
AVIRA
PANDA
COMODO
deze zijn erg goed het beste is om regel matig met een second opion te scannen bedoel ik mee
scannen met MALWAREBYTES OF SUPERANTISPYWARE OF Emsisoft Anti-Malware
wat ook belangerijk is is een goeie FIREWALL nemen onderandere PC TOOLS FIREWALL PLUS OF ZONEALARM OF COMDO FIREWALL zijn allemaal downloaden via http://www.download.cnet.com
probeer ook SANBOXIE die houd alle virussen er uit in jou pc of laptop

teetje
28-09-2011 - 06:12

PPS is de bestands extensie van Microsoft Powerpoint. PPS bestanden bevatten presentaties bestaande uit sheets, die voor particulier, zakelijke of educatieve

groetjes teetje

mariska.
27-09-2011 - 20:47

lieve mariska.
ben erg blij met jouw oplossing via de mail.
alles weer in orde in het pand.
kan weer de mails met pps openen!
weet niet wat er ooit is gebeurd met
mijn pc? (na de monteur) bedankt!
gr anneke uit rijswijk zh.

teetje
27-09-2011 - 06:22

ik repareer al u laptop en zet alle software die u wilt wel brengen of binnen straal van 5km redelijke prijs
tkeurentjes@home.nl te finsterwolde

teetje
26-09-2011 - 21:22

ik repareer al u laptop en zet alle software die u wilt wel brengen of binnen straal van 5km redelijke prijs

mariska
23-09-2011 - 12:39

anneke:pps betekend power point sheet,en over je registerscanner:een registerscanner scant normaal niet op virussen maar op fouten in je register(verwijderde linksprogramma’s etcetera)dat kan je pc langzaam maken.om pps bestan den te kunnen kijken heb je een programma nodig, probeer deze eens: http://www.gratissoftware.nu/downloaden/powerpoint-viewer.php

anneke
20-09-2011 - 15:09

aan iedereen die dit leest!
wat betekent pps bij een mail? lukt niet om dan de mail te openen!
nooit last van gehad ,kreeg alle mails altijd open!
zie ook mijn vorige bericht 13 sept 2011.

C van Dommelen
16-09-2011 - 20:15

Ik gebruik al jaren Norman. Deze kost ongeveer 60 euro per drie jaren. Ik ben dar heel tevreden over. Heeft er iemand anders ook ervaring mee?

anneke
13-09-2011 - 20:02

hallo joeke.
kun je mij ook vertellen wat het betekent wanneer ik een mail
wil openen en er komt in beeld….deze mail kan alleen geopend
worden met p.p.s ??momenteel heb ik moeite om sommige mails
te openen! nooit last van gehad.
gr anneke. rijswijk zh.

anneke
12-09-2011 - 15:01

allerbeste joeke.
eindelijk een positief antwoord!
ik ga deze virusscanner deinstaleren.
dus blijf ik gezellig bij microsoft security essentials
die mij nog nooit in de steek heeft gelaten.

gr anneke uit rijswijk zh.

Joeke Kloosterman
09-09-2011 - 22:38

@anneke Als je computer verder goed werkt dan hoef je denk ik nergens over in te zitten. Zo lang microsoft security essentials up-to-date is en geen meldingen geeft zou ik me geen zorgen. Desnoods deinstalleer je Registry Reviver, dit kun je in Configuratiescherm doen, onder Programma’s > Programma’s en onderdelen.

anneke
09-09-2011 - 20:16

nogmaals..microsoft security essentials prima!!!!wat betekent dan register reviver op mijn pc?
geeft 310 fouten aan?? alles werkt verder goed.hoef verder geen informatie over andere
virusscanners.ben blij met de eerste scanner.weet dan niemand waar die z.g fouten vandaan
komen??of liegen ze om klanten te werven? tegen betaling???ik bedank hiervoor!
gr anneke.

http://ontwerpenvoorgeld.net/
08-09-2011 - 11:49

Ik gebruik zelf NORTON internet securetie ! Voldoet goed en heb er nog geen problemen mee ! Het is alleen niet gratis , maar je krijgt er wel wat voor terug!

anneke
06-09-2011 - 15:18

hallo lieve mensen.momenteel 2 virusscanners op mijn p.c?
microsoft security essentials heb ik al lang.(goed)
sinds kort nadat een kennis een probleem heeft verholpen
register reviver op mijn p.c? deze geeft 310 fouten aan!
wanneer ik de eerste scanner gebruik…geen fouten gevonden?
wie moet ik nu geloven???denk zelf de eerste scanner?

teetje
16-08-2011 - 21:13

de beste en graties is sucurity essentials van microsoft

Hennie
18-07-2011 - 15:33

Ik gebruik al jaren Comodo, nog nooit problemen gehad. Ik heb het idee dat deze niet zo bekend is maar hij is wel goed.

arendbron
30-06-2011 - 20:30

ik heb mijn computer al gescant maar hij is nog traag wat kan ik er nog meer aan dooen .
arend bron uit emmen.

Martijn
17-06-2011 - 22:04

Johan 61 , hahahah wat een onzin kraam jij uit zeg ..pfffffffff avg geen uninstall ???? vertel

johan 61
04-04-2011 - 22:51

ik heb al jaren ESET smart security van nod 32 echt super voor mij de allerbeste voor een gratis moet je toch oppassen avg is goed maar om alles weer te verwijderen heb je een unistaler nodig zoals zsoft.
dus als je een virus hebt zoals merel even Zsoft uninstaler downloaden verwijderd alles wat maar op je computer staat wat je maar wilt is gratis klein programmaatje even na installeren even Nederlandse taal kiezen en walla.
momenteel is de gratis virussoftware van Microsoft de beste.
even terug te komen op de vraag van Merel jij hebt te maken met een valse virusscanner na betaling hoor je niets meer en ben je je geld kwijt ik wil je hier best bij helpen.

Joe
22-02-2011 - 13:26

Zie door de bomen het bos niet meer. De een noemt Avast vertragend voor de computer, de ander juist niet. Laberatorium test hebben uitgewezen dat AVG het beste beschermd maar Avast beweert hetzelfde. Heeft het iets te maken met gratis en betaalde versies? Ik gebruik spyware doctor met antivirus. Misschien wel heel dom. Wordt in ieder geval niet op deze site genoemd. Weet iemand hierover meer te vertellen?

joop de pooter
29-01-2011 - 19:50

Ik gebruik al jaren antivirus van avast home edition. ( gratis )
Ik heb nooit problemen met mijn computer.
Geweldig programma

Lars
13-01-2011 - 16:54

Microsoft Security Essentials

dat is een een goeie maakt pc niet traag. en scant goed en snel!.

Johan
23-12-2010 - 21:40

Ik ben erg tevreden over Microsoft Security Essential. Vergt niet veel van je systeem en doet volgens mij bijzonder goed werk. En een 100% scanner bestaat niet!

Ruud
02-12-2010 - 22:17

Panda Cloud Antivirus, werk bij mij perfect.

Pieter
24-11-2010 - 22:44

Nu ik toch op de dl zit te wachten…..
Volgens mij heeft God toch een tijdsgeest.
Heb ik er net alles aan gedaan om even tien minuten naar natuurfilmpjes te kunnen kijken…
Heb ik ineens een digitale soa te pakken!!!!
heheh wie anders maakt nou een computer virus?!

jeffrey
24-11-2010 - 16:03

eset smart security is de snelste, lichtste en de beste virusscanner met goeie firewall en antispam. en gebruikt weinig geheugen. het heeft ook een virussanner voor telefoons(pocket) en smart fones

Emiel
14-11-2010 - 00:21

Voor iedereen die vindt dat zijn antivirusprogramma teveel geheugen ‘vreet’ (zoals m.i. MS Security Ess., AVG, en Avast) raad ik Panda Cloud Antivirus aan (http://www.cloudantivirus.com/nl/).

...
10-08-2010 - 15:10

dat is geen gratis virusscanner, en je moet daar ook niks van geloven
volgens mij is de beste gratis virusscanner avg free

Joke123
07-08-2010 - 09:02

Wat mij irriteerd is dat de altijd gratis virus scanners als een razende druk doener en intressante scan over mijn pc laten gaan en dan melden dat ik ongeveer 3917 virrussen op mijn pc heb staan en als ik die wil verwijderen, want dat wil ik natuurlijk niet, dan kost het me 39 euro, weet je ik geloof er geen fluit van.

wie weet er een die echt gratis is, dus ook als de zogenaamde virussen verwijderd moeten worden

Rinus
12-04-2010 - 22:54

Voor mij is de Alvast home edition 4.8.1356 de beste! Ik heb de AVG en Avira moeten verwijderen wegens
update problemen.

Fred
25-03-2010 - 19:02

Ik zag nog een goede website met informatie over gratis virusscanner, leuk om hier een kijkje te nemen voor de mensen die op zoek zijn naar gratis virusscanners. http://www.gratis-virusscanner.nl. heeft mij goed geholpen 🙂

wil
17-02-2010 - 09:23

Wat denken jullie van Microsoft Security Essentials? Ik zie het nooit in de overzichten van gratis scanners. Het werkt als een trein, is snel en wordt automatisch geupdated.
Microsoft doet soms wel eens goeie dingen…. 😉

Merel
09-02-2010 - 14:21

Hallo, kan iemand mij helpen? Ik heb een virus, het is een zogenaamd antivirusprogramma, maar je kan het niet verwijderen en hij geeft aan dat ik allerlei virussen heb zoals networm, backdoor etc. (op internet staat dat het een virus programma is). Hij blokeert zo ongeveer de hele computer en ben een beetje wanhopig aan het worden! Kan iemand mij helpen? Dankuwel! Groetjes.

Anti
01-10-2009 - 13:38

Ik gebruik nu comodo, is niet alleen een virusscanner maar ook een active memory scanner en firewall.. doordat deze allemaal van hetzelfde pakket zijn is hij heel goed te configureren naar jou wensen.. Ik heb hem zo staan dat er niets gebeurd zonder dat ik daar toestemming voor geef.. mss voor sommige mensen een beetje teveel van het goede, maar zoals ik zeg, alles is mogelijk. Daarnaast kun je dan meteen die rotfirewall van windows zelf uitzetten 😉

Joeke Kloosterman
15-09-2009 - 11:27

@maarten
In het artikel kun je op de links klikken die je naar de betreffende pagina’s van de virusscanner brengen. Hier kun je ze downloaden. 🙂

maarten
03-07-2009 - 07:46

ik wil ook een virus scanner maar ik weet niet waar ik m kan downloaden

Joran Huchtels
02-07-2009 - 22:34

AVG werkt wel afdoende maar maakt je computer wel wat traag. Mijn comp is pas 3 jaar oud maar AVG zet de boel regelmatig vast tijdens surfen, als het net aan het scannen is. Tijdens het scannen loopt de computer dan sneller vast. Als je AVG gebruikt en het programma is aan het scannen, kun je je PC beter een paar uurtjes niet gebruiken met surfen. Verder natuurlijk een prima scanner, en gratis.

Peter
21-04-2009 - 17:44

Een overzicht van gratis programma’s waaronder virusscanner, firewall etc.
zag ik ook hier staan:

http://artikelen.foobie.nl/computers/gratis-programmas-voor-windows/

Michel
26-11-2008 - 10:15

Je kunt ook de trailversie van Eset nod32 downloaden, alleen je moet het elke maand opnieuw doen.
Het is wel de beste antispam/virus die op dit moment op de markt is (zie test).

yoteun
04-10-2008 - 21:28

De avg free editie is een goede in gebruik.
Erg prettig en maakt de pc niet langzaam.

Ook de betaalde versie van hun doet het goed.

Groetjes 🙂


Laat je ook horen!