Waarom de Tijd Steeds Sneller Lijkt te Gaan

Iedereen heeft het er wel eens over: hoe snel de tijd aan je voorbij gaat. De dagen en weken vliegen voorbij, maanden zijn zomaar om en voor je het weet is het alweer oud en nieuw!
En het vreemde is dat naarmate je ouder wordt de tijd alsmaar sneller lijkt te gaan. Maar is dat wel zo vreemd? Als je er bij nadenkt is het eigenlijk heel logisch: De meetbare tijd gaat weliswaar niet sneller, een jaar duurt nog altijd 365 dagen, een dag nog altijd 24 uur, een uur 60 minuten en een minuut 60 seconden. Maar je waarneming van de tijd verandert wel; dit heeft te maken met hoe lang je hier al op aarde bent en dus hoe lang je al gevoel voor tijd hebt. Stel je bent een baby van 1 jaar oud, je bent jarig en je wordt 2 jaar oud. Dan wordt je dus op die dag 2 keer zo oud als een jaar terug! Maar als je bijvoorbeeld 30 bent en je wordt 31, krijg je in een jaar tijd maar 1/30-ste deel van je leven erbij. En naarmate je ouder wordt dit natuurlijk steeds kleiner. Uiteraard werkt deze zelfde manier ook voor maanden/weken/dagen/uren/minuten en seconden. Het is een steeds kleiner gedeelte in vergelijking met wat er al aan tijd is verstreken in je leven.
Dus als je volgende keer bij oma zit en ze begint er weer over dat de tijd veel te snel gaat.. ze zou nog wel eens gelijk kunnen hebben!

Lees hier meer over de perceptie van tijd:
http://www.volkskrantblog.nl/bericht/180961

Eén reactie op “Waarom de Tijd Steeds Sneller Lijkt te Gaan”

  1. Perceptie van tijd word altijd gemeten vanuit het subject. Dit artikel slaat de spijker op zijn kop. Tijd is niet te meten, slechts waar te nemen. Denk aan het boek van Jules Verne. 80 dagen waren voor phileaus toch echt 81 dagen. Leuk om hierover na te denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

*